Boeddhistische mantra-meditatie

We moeten onze ervaring begrijpen, om vrij te kunnen zijn.

Boeddhistische meditatie en mantra

Het boek Mindfulness en mantra beschrijft de visie van het Japanse Shingon-Boeddhisme, en hoe je je meditatie kan verdiepen door met klank en mantra te werken. In deze driedaagse cursus werken we met het boek als achtergrond-informatie, maar focussen we op de meditatieve ervaring.
Je ervaart verschillende nuances van stilte en leert hoe je lichaam en geest kan verbinden, en zo stilte en vrede kan vinden in jezelf.
We werken met klank en mantra en ervaren de hartverbinding die van daaruit ontstaat.
Najaar 2022, Deventer, data volgen binnenkort.

Zelfregulatie: najaar 2022. Als je het lichaam harmoniseert, ontstaan lichtheid en openheid. Hoe ervaar je klank in het lichaam.
Zelforganisatie: najaar 2022. Tot rust brengen van het ‘zelf’, van mindfulness naar heartfulness.
Zelfoverstijging: najaar2022. Mantra als meditatie-object en ingang voor verruiming van het ‘zelf’.

Lesplaats: Nieuwstraat 55, Deventer. Docent: Maartje van Hooft.
We werken vanuit het boek Mindfulness en mantra. Het boek kan je met korting aanschaffen.
Opgave kan per lesdag . Deelname aan lesdag 2 vraagt wel deelname aan lesdag 1 enz.
Kosten: € 85,- per lesdag.
Erkenning als bijscholing (VYN) is toegekend: 18 punten voor 3 lesdagen.

Tijdens de eerste lesdag ervaar je hoe lichaamswerk invloed heeft op meditatie, en dat stilte geen statische toestand is. Juist via lichaamsbeweging kan het zenuwstelsel ontspannen, en geeft dit een directe ingang naar meditatie. 
Ook werken we met klank, en dan vooral de fysiek gevoelde aspecten van klank.

Tijdens de tweede lesdag verdiepen we, en gebruiken we de kwaliteit van open stilte om interne kwaliteiten te ervaren en te versterken. Het gebruik van klank opent een diepere verbinding, vanuit het hart. Compassie en zelfcompassie staan daarin centraal.

Tijdens de eerste twee lesdagen werken we al met klank, maar tijdens de derde lesdag is dit nog gerichter. We werken gedurende de derde lesdag voornamelijk met mantra. Het filosofisch kader en de doorwerking van mantra wordt besproken en ervaren. De mantra wordt beoefend als meditatie-hulpmiddel, voor persoonlijke beoefening.

Alle opbrengsten van deze cursus worden gedoneerd aan Stichting Gedragen Ruimte, een nonprofit-stichting die lesmodules ontwikkelt voor het trainen van compassie. Onderliggende inspiratie is het (Shingon)Boeddhisme.