Boeddhistische mantra-meditatie

We moeten onze ervaring begrijpen, om vrij te kunnen zijn.

Boeddhistische meditatie en mantra

Wil je ervaren hoe je met klank meer hart-verbinding kan maken, en hoe klank kan bijdragen aan zelf-regulatie?
In de drie-daagse module ‘Mindfulness en mantra’ werken we vanuit de achtergrond van de polyvagaaltheorie en autonome regulatie, om zo een effectieve en transformatieve meditatie-practice op te bouwen.
Je kan ook een deel van de driedaagse volgen: de eerste twee lesdagen zijn meer algemeen, daarin werken we met verschillende klankvormen, en hart-chants. De derde lesdag is gericht op de specifieke werkvormen en mantra vanuit het Japanse Shingon-Boeddhisme.

Voorafgaand kan je een zoom-info-bijeenkomst meedoen, als je vragen wilt stellen over de inhoud, en achtergrond: 27 oktober of 10 november 2023 van 20 -21 uur. Je kan je hiervoor gratis aanmelden.

Zelfregulatie: 24 november 2023 van 9.30 tot 16.45 uur.
Als je het lichaam harmoniseert, ontstaan lichtheid en openheid. En hoe ervaar je klank in het lichaam? Werken met Bija-klanken.
Zelforganisatie: 12 januari 2024 van 9.30 tot 16.45 uur.
Tot rust brengen van het ‘zelf’, van mindfulness naar heartfulness. We werken met inter-actieve werkvormen, en hart-chants en mantra.
Zelfoverstijging: 16 februari 2024 van 9.30 tot 16.45 uur.
Mantra als meditatie-object en ingang voor verruiming van het ‘zelf’. We werken met de mantra-meditaties vanuit het Shingon-Boeddhisme.

Lesplaats: Nieuwstraat 55, Deventer. Docent: Maartje van Hooft.
We werken (deels) vanuit het boek Mindfulness en mantra. 
Opgave kan per lesdag . Deelname aan lesdag 2 vraagt wel deelname aan lesdag 1 enz.
Kosten: € 85,- per lesdag.
Erkenning als bijscholing (VYN) is toegekend: 18 punten voor 3 lesdagen.

Tijdens de eerste lesdag ervaar je hoe lichaamswerk en klank helpen het zenuwstelsel te ontspannen, en te landen in je lichaam. De spanningsregulatie is ook een directe ingang voor de meditatie.

Tijdens de tweede lesdag verdiepen we, en gebruiken we klank om rust en omhulling te voelen, en verbinding te  maken met het hart. De hart-chants openen een diepere verbinding, vanuit het hart. Compassie en zelfcompassie staan daarin centraal.

Tijdens de eerste twee lesdagen werken we al met klank, maar tijdens de derde lesdag is dit nog gerichter. We werken gedurende de derde lesdag voornamelijk met mantra. Het filosofisch kader en de doorwerking van mantra wordt besproken en ervaren. De mantra wordt beoefend als meditatie-hulpmiddel, voor persoonlijke beoefening.