Boeddhisme

Yoga-opleiding Amitabha laat zich in haar filosofische kader met name inspireren door het Boeddhisme. De focus is op de eigen ervaring en hoe daar niet verstrikt in te raken. Hoe kan je ophouden steeds oordelen te hebben over jouw ervaring of die van anderen, en de insteek 'Wat vind ik ergens van?' te vervangen door 'Wat is nodig?' Compassie en zelfcompassie staan daarbij centraal.
In het boek 'Mindfulness en mantra' worden koppelingen gelegd tussen Boeddhistische meditatie en het lichaamswerk van Aplomb-yoga, omdat in onze huidige tijd versterking van gronding en lichaamsgevoel een belangrijke ingang zijn om überhaupt tot verstilling te kunnen komen.

Amitabha

Amitabha, de naam van de yoga-opleiding, is vernoemd naar de esoterische Boeddha Amitabha, in Azië geliefd en vereerd vanwege de kwaliteiten van compassie en inzicht. Amitabha is ook de naam van de tempel waar de oprichter van de opleiding, Maartje van Hooft, haar (Shingon)-Boeddhistische training heeft gedaan. De tempel Muryoko-in draagt de Japanse naam van deze Boeddha.
Shingon-Boeddhisme is één van de vele uitingsvormen in de rijke Boeddhistische traditie en lijkt niet op de Zen, die in het westen veel bekender is. Shingon-Boeddhisme komt deels voort uit de Indiase Tantrische traditie die later het Kashmir Shaivisme/ Kashmir Tantra genoemd werd. Vanuit een historisch perspectief is de Indiase Tantra ook de voorloper van de hatha yoga.
Belichaming, integratie en non-dualiteit zijn kenmerken van deze tradities.

Integratie

Kenmerkend in het hele Boeddhisme, is het streven naar integratie, het ervaren van vrijheid ín de hectiek van waar je bent en wat je doet. In het Shingon-Boeddhisme is een sterke nadruk op integratie van denken, spreken en handelen. 
In de yoga-opleiding gebruiken we het filosofisch en theoretisch kader van het Boeddhisme als achtergrond, maar werken we niet met specifieke (Shingon-)Boeddhistische trainingstechnieken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, met achtergrondinfo en oefensets.