Boeddhisme

Yoga-opleiding Amitabha laat zich in haar verdere filosofische kader met name inspireren door het Boeddhisme. Net als Yoga kent het Boeddhisme een grote mate van pragmatisme. Ook wordt het Boeddhisme gekenmerkt door een gezonde terughoudendheid als het gaat om het invullen van en speculeren over wat er allemaal is in het spirituele veld.
In het boek 'Mindfulness en mantra' worden koppelingen gelegd tussen een Boeddhistisch filosofisch kader en het lichaamswerk van Aplomb-yoga.

Amitabha

Amitabha, de naam van de yoga-opleiding, is vernoemd naar de esoterische Boeddha Amitabha, in Azië geliefd en vereerd vanwege de kwaliteiten van compassie en inzicht.
Amitabha is ook de naam van de tempel waar de oprichter van de opleiding, Maartje van Hooft, haar (Shingon)-Boeddhistische training heeft gedaan. De tempel Muryoko-in draagt de Japanse naam van deze Boeddha.
Shingon-Boeddhisme is één van de vele uitingsvormen in de rijke Boeddhistische traditie en lijkt niet op de Zen, die in het westen veel bekender is. Shingon-Boeddhisme komt deels voort uit de Indiase Tantrische traditie die later het Kashmir Shaivisme/ Kashmir Tantra genoemd werd. Vanuit een historisch perspectief is de Indiase Tantra ook de voorloper van de hatha yoga.
Belichaming, integratie en non-dualiteit zijn kenmerken van deze tradities.

Integratie

Kenmerkend in het hele Boeddhisme, is het streven naar integratie, het ervaren van vrijheid ín de hectiek van waar je bent en wat je doet. In het Shingon-Boeddhisme is een sterke nadruk op integratie van denken, spreken en handelen. Aplomb-yoga biedt een mooie en praktische weg daar naartoe, door het aanbieden van een stabiele ruimte waarin je niet vast hoeft te grijpen in het lichaam en in het denken, en waar expressie vanuit interne ruimte als vanzelf ontstaat.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief, met achtergrondinfo en oefensets.