Nieuwsbrief juni 2021

Vuur-element

In de nieuwsbrievenreeks aandacht voor de elementen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Het vuur-element is verbonden met de zomer, en met de Hart en Hartconstrictor, en Dunne darn en Driewarmer meridianen.
In de oefenset combineer ik dierfiguren van Paulie Zink (de oorsprong van de Yin-Yoga) met meridiaanstrekkingen voor Hart en Hartconstrictor, en elementbewegingen.

Naast de langere tekst met beschrijving van de oefeningen, vind je hieronder ook de lesvideo.

De oefenset is een korte les, omdat de set wat langer is, zijn de oefeningen maar kort beschreven.
Veel plezier!

Warming up: Je kan de tenen losmaken en de zool van de voet stevig kloppen. Doe dit met beide voeten.
Kom dan staan en breng een hand naar voor en de andere hand naar achter. Ga dan veren vanuit de knieën en laat de armen vrij mee zwaaien.
Stap dan op een inadem naar rechts terwijl je de rechterarm opheft en de ribben opent aan de rechterzijde. Herhaal dit enkele keren naar rechts, voel na en doe hetzelfde dan naar links.

Schouders vrij, aandacht in het hart: Breng de linkerhand achter de rug, als kan tussen de schouderbladen. De rechterarm is naar voor geheven. Op de uitadem draai je naar links, neem de hand mee, op de inadem terug. Op de volgende uitadem draai je naar links, maar houd de arm naar voor, open de borst. En kom terug. Herhaal de beweging, voel na. Wissel dan van zijde.

Vloeibare kwal, water-element: Kom zitten met de benen gespreid en sluit de ogen. Stel je voor dat je een kwal bent die meevloeit op de waterstroming.

Kloppen van de zijkant van het heiligbeen/bovenbeen, hout-element: Zittend op de billen, voeten op de grond, klop je de zijkanten van de bovenbenen stevig (Galblaas) en ook klop je langs het heiligbeen.

Draak, vuur-element: Kom in schuttershouding met de rechtervoet voor, handen naast de voorste voet. Schuif rustig het bekken naar voor, en terug, open de linkerheup. Dan breng je het bekken naar voor en geeft een actieve stuwing naar voor vanuit de bilspier. Dan beide handen aan de binnenzijde van de rechtervoet. Laat jezelf in de zwaartekracht naar voor en beneden zakken.
Dan actieve Vuur-Draak met (eventueel) ondersteuning van blokken.
Voel na en wissel van been.

Phoenix, vuur-element: Staande spreid je de armen als een rijzende Phoenix, vuurvogel. Dan buig je de benen, idem. Dan staande op één been

Eye of the needle en de brug: Kom dan liggen op de rug. Plaats de rechterenkel op het linkerbovenbeen. Breng de benen naar de buik en breng de rechterarm door het ‘gat’ tussen de benen (het oog van de naald) en pak het rechterbeen vast. Breng de benen naar de buik en volg de rek in heup en been. Kom terug en wissel van been. De binnen-achterzijde van het bovenbeen is het beentraject van de Hartmeridiaan.
Plaats dan de voeten op heupbreedte en maak de brug, de beweging vloeit door van de benen tot in de borstkas.

Hartconstrictor liggend: Zo liggend op de rug plaats je de handen voor de borst tegen elkaar, en de voeten tegen elkaar aan de knieën geopend. Op de uitadem schuif je de voeten naar beneden en strekt de binnenkant van de hielen weg, op de inadem weer terug. Volgende uitadem strek je de armen naar boven, houd verbinding met de flank, duimen in elkaar en open de handen. Inadem weer terug. Dan been- en armbeweging tegelijkertijd. Je kan de uitadem ook aktief maken. Herhaal en voel na.
Dan plaats je de rechtervoet met de hiel net onder de linkerknie, laat het rechterbeen openen, de reklijn is de hartcontstrictormeridiaan. Op de inadem de knie 5 cm optillen, op de uitadem rustig open laten zakken. Herhaal dit drie keer en wissel dan de ademfase: uitadem optillen en inadem open laten zakken. Ook drie keer. Laat het been uitglijden en voel na. Wissel dan van been.

Hartconstrictor Makkoho: Rol dan rustig over de zij en kom zitten. Plaats de rechtervoet voor het bekken en de linkervoet daarvoor in een halve lotus. Dan de rechterarm voor het lichaam en de linkerarm daarvoor. De handpalmen wijzen omhoog. Glijd met de handen naar buiten en neem de romp rustig mee naar voor. Maak een aantal keer de EU-klank. Kom terug rechtop zitten, voel even na en wissel dan de been- en armpositie, en ook nu maak je weer een aantal keer de EU-klank.

Hartmeridiaan in spreidstand: Kom weer staan, nu in een spreidstand. Open de rechtervoet zo’n 70o, buig de rechterknie en druk de linkerhiel rustig in de grond. Steun ‘op’ het binnenbeen. Plaats de rechterhand achter het food en open de oksel. Breng de linkerarm naar links en draai de duim naar beneden. Strek de pink weg. Houd de aandacht in het bekken en volg de adem. Kom terug, voel de doorwerking en wissel van zijde.

Vuur-elementbeweging: Kom staan met de voeten bij elkaar. Stel je voor hoe de warmte boven een vuur opstijgt, en maak in je lichaam en met je armen een dergelijke lichte opstijgende beweging. Laat dan de armen weer dalen en ontspan.

Loop van de Beer: Dan plaats je de rechterhand op de linkerschouder en de linkerhand onder de rechterschouder/oksel, alsof je jezelf omhult. Op een uitadem kom je op rechts, linkerhiel van de grond, en draai met bekken en vooral de romp verder naar rechts, alsof je bij jezelf ‘naar binnen’ draait. Op de inadem kom je terug en op de volgende uitadem beweeg je naar links. Herhaal deze beweging in een doorlopend ritme. Voel dan kort de doorwerking.

Diepe Hart-meditatie: Kom dan zitten, en sluit de ogen half of helemaal. Voel of je de ogen kan verzachten. Vanuit de zachtheid van de ogen breng je de aandacht naar binnen, en via de voorzijde van de wervelkolom naar het gebied aan de achter-onderzijde van het hart.

 

Meditatie