Nieuwsbrief maart 2021

Hout-element

In de nieuwsbrievenreeks aandacht voor de elementen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.
De lente is nu echt losgebarsten, en dat is het seizoen van het hout-element. Dat is een explosieve, uitbottende, krachtige energie. De meridianen Lever en Galblaas zijn met dit element verbonden.
In de oefenset combineer ik dierfiguren van Paulie Zink (de oorsprong van de Yin-Yoga) met meridiaanstrekkingen voor Lever en Galblaas, en elementbewegingen.

Naast de langere tekst met beschrijving van de oefeningen, vind je hieronder ook de lesvideo.

De oefenset is een korte les, mdat de set wat langer is, zijn de oefeningen maar kort beschreven.
Veel plezier!

Kloppen van de zijkant van het heiligbeen en het bovenbeen: Zittend op de bollen, voeten op de grond klop je de zijkanten van de bovenbenen stevig (Galblaas) en ook klop je langs het heiligbeen.

Spreidzit, bekken draaien en benen strijken: Kom in spreidzit en draai op de uitadem in het bekken naar een zijde en buig in het heupgewricht naar voor, terwijl je de knie iets meebuigt. Kom op de inadem terug en wissel van zijde.
Daarna kan je ook de benen afstrijken, op de uitadem via de buitenzijde naar de enkel, op de inadem via de binnenzijde naar de onderbuik.

Spreidzit, meridiaanstrekking: Nog steeds in spreidzit en plaats je een hand op de grond, andere arm omhoog. Kom in een lange boog opzij, terwijl je de knie iets meebuigt. Kom op de inadem terug en herhaal. Na een paar keer blijf je in deze houding en maakt een paar keer de klank IIII.

Zijlig, meridiaan strijken: Kom dan liggen, kom op de rechterzij liggen, het hoofd gesteund in de hand. De benen zijn gebogen en onder heuphoogte. Het bovenste been strek je, en je legt de hand op het bovenbeen. Op de uitadem hef je het bovenste been, en strijk tegelijk richting de enkel. Op de inadem laat je het been zakken. Herhaal dit.

Schouders losmaken: Kom dan weer liggen op de rug. De voeten plaats je op de grond, op heupbreedte, knieën naar elkaar toe. De armen zijn op schouderhoogte, en de ellebogen 90o gebogen. Op de uitadem draai je de armen tegengesteld, inadem weer terug, wissel steeds de rotatie beweging.

Been en flank openrekken: Plaats de voeten nu op twee keer heupbreedte en de armen opzij. Plaats de linkerhiel over de rechterknie. Op de uitadem neem je met de hiel de knie mee naar voor, de rek loopt door in de flank. Op de inadem weer terug. Herhaal en wissel dan van been.

 Halve en hele Kikker: Rol over de zij en kom zitten in langzit. Plaats de rechtervoet over de linkerknie, naar de linkerheup. Polsen onder de gestrekte knie en buig in de heupen naar voor. Kom terug en buig nu ook het onderste been. Ontspan in de houding. Zit als een kikker, ontspannen, maar klaar om ieder moment op te springen.

 Been heffen, halve en hele boom: Plaats nu de beide voeten op de grond. Pak de rechtervoet of -enkel met de rechterhand, en verleng het been. Stel je voor dat je en boomstronk bent. Stevig, met nog steeds de vitaliteit voor uitbottend groen. Wissel van been, en probeerde houding ook met twee benen.

 Staande been strijken: Kom dan staan, en plaats de handen op de zijkant van de bovenbenen. Glijd naar de knieën, en buig heupen en knieën mee. En kom weer moeiteloos omhoog. Herhaal.

 Staande ‘banaan’ (Galblaas): Dan plaats je de voeten tegen elkaar en plaatst de handen gekruist op de schouders, of vingers in elkaar geschoven met geheven armen. Beweeg het bekken iets naar rechts, en blijf zo staan terwijl je de aandacht door de geopende rechterzijde laat gaan. Kom terug en wissel.

 Boom met wind in de takken: Hef de armen en stel je voor dat je een boom bent waar de wind door de takken speelt.

 Hout-elementbeweging: Je maakt een stap naar voor en met de andere arm maak je een soort karate-beweging, een krachtige explosieve beweging, met als je wilt Ki-Ai (krachtig geluid). herhaal

 Staande been strijken: Kom dan staan, en plaats de handen op de zijkant van de bovenbenen. Glijd naar de knieën, en buig heupen en knieën mee. En kom weer moeiteloos omhoog. Herhaal.

Deugd van het Hout-element: Kom zitten en als je wilt leg je de handen op de Lever. Hoe voelt dit gebied? Misschien voelt het borrelend, bruisend? De kwaliteit van de lever is assertiviteit, het jezelf ‘neer kunnen zetten’, manifesteren zoals nu vaak gezegd wordt. Als deze energie stroomt en daar goed mee in contact bent, kan je dit genereus delen, met ook de moed om ergens voor te gaan staan.

Meditatie